75η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ – Εκδηλώσεις της περιφέρειας Αττικής (βίντεο Πατουλη)

Τιμητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ-Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: «Στη φετινή επέτειο από την ίδρυση του ΟΗΕ στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ότι οφείλουμε να εργαστούμε περισσότερο από ποτέ για να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές σε όλα τα επίπεδα, στη βάση των αρχών της διεθνούς αλληλεγγύης και της πανανθρώπινης συνεργασίας»

Την 75η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τίμησε η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις, προσαρμοσμένες στα υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της πανδημίας.

Νωρίς το πρωί παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Συντονιστή του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα κ. Γκαετάνο Λεόνε,έγινε έπαρση της σημαίας του ΟΗΕ στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος, από τον κ. Πατούλη και άλλους επισήμους.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της φετινής επετείου, λόγω της κρίσιμης υγειονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, επισημαίνοντας πως φέτος τιμάται « το 75ετές έργο του Οργανισμού, εν μέσω της πρωτόγνωρης αυτής χρονιάς της πανδημίας, κρίσιμης για το σήμερα και το αύριο των λαών, για την επιβίωση των πληθυσμών και των πολιτών του κόσμου». 

«Πρόκειται για μια χρονιά που θα κρίνει, από τις τελικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και των ηγετών της γης, και την παγκόσμια συνεργασία απέναντι στην πανανθρώπινη δοκιμασία» τόνισε και υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που όλα τα έθνη επικεντρώνονται σε έναν κοινό στόχο: να νικήσουν τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η πανδημία ανέδειξε, με τον πλέον δραματικό τρόπο, την ευπάθεια των συστημάτων υγείας σ΄ όλο τον κόσμο, ακόμη και των χωρών υψηλού εισοδήματος, που διέθεταν ισχυρά συστήματα ετοιμότητας, τα οποία όμως δεν στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν έναν άγνωστο, επιθετικό και φονικό ιό, όπως ανέφερε και πρόσθεσε πως «την ώρα που η συλλογική ασφάλεια και η κοινή ευημερία στον πλανήτη βομβαρδίζονται, «η φετινή 75η επέτειος μας θυμίζει ότι οφείλουμε να εργαστούμε  περισσότερο από ποτέ για να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές σε όλα τα επίπεδα, στη βάση των αρχών της διεθνούς αλληλεγγύης και της πανανθρώπινης συνεργασίας» 

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως βασικές αρχές της ιδρυτικής αποστολής του ΟΗΕ όπως η παγκόσμια  ειρήνη και η πανανθρώπινη αλληλεγγύη είναι πιο επίκαιρες από ποτές, τονίζοντας πως στην παρούσα περίοδο της πανδημίας «ειρήνη σημαίνει  σύμπραξη της  έρευνας, του ιατρικού λειτουργήματος, αλλά και της ίδιας της πολιτικής επικοινωνίας για ένα παγκόσμιο σύστημα Ετοιμότητας  και Πρόληψης που θα υπηρετεί την διάσωση της ανθρώπινης ζωής με διεθνή αλληλεγγύη».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι προτεραιότητα είναι οι ηγέτες και οι κατά τόπους κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους ασθενέστερους πολίτεςαλλά και η ανάγκη «από κοινού να επανεξετάσουμε τις αξίες μας και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του πολιτισμού μας, σε μια νέα ισορροπία της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής προόδου».

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για την 75η επέτειο Α. Γκουτέρες, μετέφερε στο χαιρετισμό του ο Συντονιστής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα κ. Γκαετάνο Λεόνε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκουτέρες υπογραμμίζει: «Στον κόσμο μας σήμερα, έχουμε ένα κοινό εχθρό. Τον COVID-19.Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε  μεγαλύτερη ώθηση στην ειρήνη για να πετύχουμε μία παγκόσμια εκεχειρία. Ο χρόνος κυλάει….. Πρέπει να οικοδομήσουμε στη βάση της προόδου. Μία εκπληκτική διεθνής συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα  ασφαλές,  οικονομικό και  προσβάσιμο εμβόλιο COVID-19  για όλους. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μας προσφέρουν ένα εμπνευσμένο σχέδιο  για να ανακάμψουμε καλύτερα.

Αντιμετωπίζουμε κολοσσιαίες προκλήσεις. Με την παγκόσμια αλληλεγγύη και συνεργασία μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Αυτό είναι  τα Ηνωμένα Εθνη. Σε αυτή την επέτειο, ζητώ από όλους τους ανθρώπους παντού να γίνουν ένα». 

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του υπ. Εξωτερικών ο Διευθυντής της Διεύθυνσης ΟΗΕ Πρέσβης Α. Παπαδάκης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων ο Αντιδήμαρχος Γ. Αποστολόπουλος. Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στελεχών των Ηνωμένων Εθνών Γ. Καμιζούλης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σ. Κοκκινάκης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μ. Βιδάλη.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές