PressDay: Θύρα 7 1981 – Σαράντα χρόνια από την πολύνεκρη τραγωδία του Σταδίου “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.

8 Φεβρουαρίου 1981. Το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Νέο Φάληρο, είναι κατάμεστο και οι οπαδοί του Ολυμπιακού σε παραλλήρημα χαράς μετά τη συτριπτική νίκη της ομάδας τους επί τηης  ΑΕΚ με τελικό σκορ 6-0.

Η χαρά σύντομα μετατρέπεται σε θρήνο…

Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων και μία από τις χειρότερες στην ιστορία του αθλητισμού.

Ένας αγώνας θρίαμβος για τον Ολυμπιακό που μετατράπηκε σε θρήνο για τον Πειραιά.

Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα οι υπερνθουσιασμένοι φίλαθλοι της Θύρας 7, προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων. τα αποδυτήρια για να τους αποθεώσουν.

Όμως, οι πύλες ήταν ακόμα κλειστές και ο κόσμος υπερβολικά πολύς και σχεδόν “σε κατάσταση μέθης” από τον ενθουσιασμό.

Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, και συνέχισαν να σπρώχνουν και να σπρώντονται από τους πιο πίσω, με αποτέλεσμα να καταπατηθούν οι μπροστινοί. Επικράτησε συνωστισμός που επέφερε και ασφυξία, ενώ ηαστυνομία ξύηλωσε ένα τουρνικέ σε μια προσπάθεια να ανοιχθεί μία διέξοδος.

Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα θα υποκύψει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ενώ οι τραυματίες πολλοί περισσότεροι.

Συνολικά, 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού.

Τα ονόματα των 21 νεκρών :

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών) Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών) Ηλίας Παναγούλης (17 ετών) Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών) Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών) Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών) Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών) Βασίλης Μάχας (20 ετών) Ευστράτιος Πούπος (20 ετών) Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών) Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Οι σκηνές είναι εφιαλτικές. Δεκάδες άνθρωποι εκλιπαρούν για βοήθεια. Κόσμος προσπαθεί να ανασύρει τους νεκρούς και να τραβήξει τους τραυματίες. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. ” Ανοίξτε τις πόρτες“, φώναζε ο κόσμος. Μέσα σε συνθήκες πανικού μεταφέρονται με φορεία στο Τζάνειο. Όλοι οι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία.

Η θέση της πολιτείας

Αρχικά η πολιτεία στάθηκε στο πλευρό των οικογενειών, με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν οι τραυματίες, αλλά και στις κηδείες των θυμάτων. Στη συνέχεια όμως, δεν στάθηκε απέναντι στις περιστάσεις. Αναπόσπαστα αποτελεί την πιο μαύρη σελίδα του ελληνικού αθλητισμού, ωστόσο δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες στους αρμόδιους. Η δικαιοσύνη δεν έλαβε ποτέ επίσημη θέση και άφησε τις οικογένειες των θυμάτων με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τα επόμενα χρόνια, στα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων, οι φίλαθλοι πλήρωναν και ένα ποσοστό υπέρ θυμάτων θύρας 7.

Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 1981–1982, στα περισσότερα γήπεδα μειώθηκε η χωρητικότητα και δεν τυπωνόταν το μάξιμουμ των εισιτηρίων που ως τότε είχαν το δικαίωμα να εκδώσουν οι ΠΑΕ, για λόγους ασφαλείας, ενώ από το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου 1980–1981, οπότε και συνέβη η τραγωδία, οι θύρες όλων των γηπέδων όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, ανοίγουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά πριν τη λήξη τους, προκειμένου να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν ο συνωστισμός κατά την μαζική έξοδο των φιλάθλων. Η υποχρέωση αυτή είναι σε εφαρμογή ως σήμερα.

Η διοίκηση της ομάδας

Κάθε χρόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού στις 8 Φεβρουαρίου αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του 1981. Τελείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Θύρας 7 (βρίσκεται έξω από το στάδιο Καραΐσκάκη) με την παρουσία παραγόντων της ομάδας, ποδοσφαιριστών, αλλά και με παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας. Στη συνέχεια ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, ενώ γίνεται και προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματά των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών». Επίσης μαύρα καθίσματα σχηματίζουν τον αριθμό 7 στην θύρα 7, και το μεγαλύτερο fan club του Ολυμπιακού (Gate 7) πήρε το όνομά του από εκεί.

σχετικα αρθρα

Leave a review