PressDay: 1888 – Ο πρώτος Διαγωνισμός Ομορφιάς Παγκοσμίως!

Ο πιο λαμπερός διαγωνισμός και ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά σόου παγκοσμίως, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 132 χρόνια !

Σύμφωνα με το History Channel, η πρώτη “Βασίλισσα της Ομορφιάς”, στέφθηκε σε μια μικρή πόλη του Βελγίου στις 19 Σεπτεμβρίου του 1888.

Μία διαφημιστική εφημερίδα στην περιοχή Σπα του Βελγίου, ανακοινώνει τον πρώτο σύγχρονο Διαγωνισμό Ομορφιάς, προτρέποντας νεαρές κοπέλες να δηλώσουν συμμετοχή, στέλνοντας στην εφημερίδα μία σύντομη περιγραφή για τον εαυτό τους καθώς και φωτογραφίες τους – μία επίσης τεχνολογική καινοτομία της εποχής.

Για τη συντηρητική κοινωνία της εποχής η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, με πάνω από 350 κοπέλες να δηλώνουν συμμετοχή διεκδικώντας τον τίτλο της “Πιο όμορφης κοπέλας του κόσμου”.

Η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν κυρίως από άντρες, επέλεξε 21 φιναλίστ. Οι διαγωνιζόμενες κρατήθηκαν μυστικές για το ευρύ κοινό και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Διαγωνισμού με κλειστές άμαξες. Στο γκαλά, οι προσκεκλημένοι έπρεπε να φέρουν επίσημο ένδυμα. Οι άνδρες φορούσαν σμόκιν και οι γυναίκες μακριά φορέματα.

Η πρώτη κοπέλα που κέρδισε τον τίτλο της “Πιο Όμορφης Κοπέλας του Κόσμου” ήταν η 18χρονη Μάρθα Σουκαρέτ, κερδίζοντας 5.000 γαλλικές λίρες και τη φωτογράφισή της για το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού L’Illustration.

Ήταν η αρχή για την καθιέρωση των Διαγωνισμών Ομορφιάς, σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Άλλες καταγραφές καλλιστείων

Υπάρχουν καταγραφές που αναφέρουν μικρές διοργανώσεις καλλιστείων μερικά χρόνια πριν, από αυτή του Σπα.

Jane Georgiana Seymour, Duchess of Somerset

Το 1839, όταν ο Λόρδος Άρτσιμπαλντ Μοντγκόμερι, διοργάνωσε το τουρνουά του Eglinton, μία αναπαράσταση μεσαιωνικής γιορτής. Στα πλαίσια της γιορτής δόθηκε για πρώτη φορά ο τίτλος της “Βασίλισσας της Ομορφιάς” στη Δούκισσα του Σόμερσετ, Γεωργιάνα Σέιμουρ. Η γιορτή έγινε στο κάστρο του Εγκλινγκτον στη Σκωτία, με εκλεκτούς καλεσμένους, ανάμεσά τους ο Πρίγκηπας Λουδοβίκος Ναπολέον, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας της Γαλλίας.

Το 1854 Ο Φινέας Τέιλορ Μπάρνουμ διοργάνωσε τον πρώτο σύγχρονο διαγωνισμό στις ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος διαγωνισμός όπου η επιτροπή έκρινε το πρόσωπο και το σώμα των διαγωνιζομένων. Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο και τελικά ακυρώθηκε.

Η αρχαιότητα

Αν και είναι αδύνατο να εξακριβωθεί με ακρίβεια πότε ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί ομορφιάς, το History Channel αναφέρει ότι υπήρχαν σε παρόμοια μορφή στον κλασικό κόσμο.

Θεωρούνταν ως είδος ψυχαγωγίας στην αρχαία Τροία, όπου οι διαγωνιζόμενες κρίνονταν από μια επιφανή κριτική επιτροπή καλλιτεχνών, φιλοσόφων, ποιητών και ακόμη και πολεμιστών. Παρόμοιοι διαγωνισμοί εμφανίζονταν κατά την αρχαιότητα στο νησί της Λέσβου, στην αρχαία Κίνα, ακόμα και στην Οθωμανική αυτοκρατορία, όπου οι άρχοντες διασκέδαζαν επιλέγοντας την επόμενη σύζυγό τους.

Διεθνής εξάπλωση

Η επιτυχία της διοργάνωσης στη μικρή πόλη Σπα του Βελγίου, είχε σαν αποτέλεσμα να υιοθετηθεί ο διαγωνισμός σταδιακά σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Το 1909, η 19άχρονη Γερτρούδη Ντοπιεράλσκι, κέρδισε τον τίτλο της Ομορφιάς σε έναν διαγωνισμό που έγινε στο καμπαρέ “Promenade.” Το έπαθλο ήταν ένα χρυσό νόμισμα 10 μάρκων! Ωστόσο η Γερτρούδη, ήταν μία φτωχή πωλήτρια πούρων από την Πρωσία. Αντάλλαξε το έπαθλο της στη μαύρη αγορά για λίγα τρόφιμα και άλλες ανάγκες της.

Agnes Souret

Το 1920 έγινε ο πρώτος Διαγωνισμός στη Γαλλία. Νικήτρια η 18χρονη Αγκνές Σουρέ.

Το 1921 ξεκίνησε στο New Jersey ο θεσμός της Miss America, από έναν επιχειρηματία , με σκοπό να προσελκύσει τουρίστες. Η 16χρονη Μαργαρίτα Γκόρμαν από την Ουάσιγκτον, στέφθηκε η πρώτη Μις Αμερική κερδίζοντας. το βραβείο των 100 δολαρίων.

Είναι ο μακροβιότερος Διαγωνισμός Ομορφιάς παγκοσμίως, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Διεθνείς Διαγωνισμοί

Ο πρώτης Διεθνής διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Αμερική με την ονομασία International Pageant of Pulchritude. Νικήτρια η Κάθριν Μόιλαν, ή οποία μετέπειτά έγινε διάσημη ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου.

Lisl Goldarbeiter – Miss Universe 1929

Το 1929, ο Τύπος αποκάλεσε τη νικήτρια “Miss Universe”. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν υποψήφιες την Αγγλία, τη Ρωσία, την Τουρκία και πολλά άλλα έθνη και ήταν η πρώτη φορά που μια μη-Αμερικανίδα, η Lisl Goldarbeiter από την Αυστρία κέρδισε τον τίτλο. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ακούστηκε ο τίτλος Miss Universe, καθιερώνοντας τον διαγωνισμό ως τον μακροβιότερο Διεθνή Διαγωνισμό στον Κόσμο.

Στην εποχή μας υπάρχουν αμέτρητοι διεθνείς διαγωνισμοί, όμως οι σημαντικότεροι θεωρούνται οι Miss Universe, Miss World, Miss Earth, Miss International και για την Ευρώπη τα Miss Europe.

Τα καλλιστεία στην Ελλάδα

Το 1925 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα καλλιστεία στην Ελλάδα, με διοργανωτή την εφημερίδα “Έθνος”. Η πρώτη νικήτρια που αναφέρεται είναιτο 1929 η Πατρινή Ασπασία Καρατζά , εγγονή του οπλαρχηγού του 1821 Παναγιώτη Καρατζά. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής, ώστε η Ένωση Συντακτών τηλεγράφησε στον Δήμαρχο Πατρών. Αμέσως μετά η Ασπασία συμμετείχε στα Miss Europe, όπου κατέκτησε τη 2η θέση.

Το 1954 ο διαγωνισμός πέρασε στην εφημερίδα Απογευματινή και στη συνέχεια τα life time δικαιώματα του τίτλου απέκτησε ο “πατέρας” των ελληνικών διαγωνισμών ομορφιάς, Γιώργος Πρεβελάκης, ο οποίος έχει καταγράψει όλη την ιστορία του θεσμού στα δύο βιβλία του με τίτλο “Οι Όμορφες”

Στην ιστορία τους τα “Ελληνικά Καλλιστεία” γνώρισαν πολύ μεγάλη δόξα και αποδοχή από το ελληνικό κοινό. Τα πρώτα χρόνια ήταν ένα από τα γκαλά της χρονιάς, όπου έδιναν το παρόν όλη η κοσμική Αθήνα, πολιτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπάγος. Αντιστοίχως εκλεκτά ήταν και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ενώ οι βραδινές τουαλέτες των υποψηφίων ήταν δημιουργίες μεγάλων σχεδιαστών, όπως Billy Bo, Ασλάνης, Τρανούλης κ.α.

Το 1974 ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε εξ αιτίας των εξελίξεων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το 1990, με την αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, έως και το 2010, ο διαγωνισμός διεξάγεται από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και λατρεύεται αμέσως από το τηλεοπτικό κοινό, χαρίζοντάς του υψηλότατες τηλεθεάσεις αλλά και τεράστια αναγνωρισιμότητα στις νικήτριες.

Διεθνείς επιτυχίες, αξιοσημείωτες καριέρες.

Ανάμεσα στις δεκάδες Σταρ Ελλάς και Μις Ελλάς που στέφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια του ελληνικού διαγωνισμού, και πολλές κατέκτησαν διεθνείς τίτλους ενώ αρκετές κοπέλες έκαναν εντυπωσιακή καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τo 1930 Η Αλίκη Διπλαράκου, κέρδισε τον τίτλο της Miss Europe, το 1964 η Κορίνα Τσοπέι, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που κερδίζει τον τίτλο της Miss Universe, το 1990 η Τζένη Μπαλατσινού κερδίσει τον τίτλο της Μις Παγκόσμιος Τουρισμός”, το 1992 η Μαρίνα Τσιντικίδου στέφεται Miss Europe, το 1996 η Ειρήνη Σκλήβα ανεβαίνει στο βάθρο του κόσμου στον διαγωνισμό “Miss World” , το 1997 η Ισαβέλλα Δάρρα γίνεται η νικήτρια του Miss Europe.

Ο διαγωνισμός ήταν από την αρχή του εφαλτήριο για μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση για τις νεαρές κυρίες που συμμετείχαν. Ανάμεσά τους ήταν η Ρίκα Διαλυνά – Σταρ Ελλάς 1954, η Ζωή Λάσκαρη – Σταρ Ελλάς 1959, η Γωγώ Αντζολετάκη – Σταρ Ελλάς 1971, η Βάνα Μπάρμπα 1984, αλλά και οι νεότερες Κατερίνα Στικούδη, Μαριέτα Χρουσαλά, Ευαγγελία Αραβανή, Δούκισα Νομικού, Νικολέτα Ράλλη κ.α.

Σήμερα τα δικαιώματα των “Ελληνικών Καλλιστείων” και των τίτλων “Σταρ Ελλάς – Μις Ελλάς – Μις Γιανγκ” έχει ο γιος του αείμνηστου Γιώργου Πρεβελάκη, Βασίλης, ο οποίος διαφυλάσσει στο έπακρο το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού.

σχετικα αρθρα

Leave a review