PressDay: 1937 – πεθαίνει ο εμπνευστής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν

Ο Πιέρ ντε Φρεντύ, Βαρόνος ντε Κουμπερτέν ήταν Γάλλος συγγραφέας, παιδαγωγός  και  ιστορικός.

Έγινε γνωστός ως ο ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννημένος σε γαλλική αριστοκρατική οικογένεια, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, παίρνοντας και πτυχίο στην νομική και στις δημόσιες σχέσεις.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ήταν λάτρης του αθλητισμού και της παιδείας. Έτσι, μετά και από την επίσκεψή του το 1883 στην Αγγλία όπου μελέτησε το πρόγραμμα φυσικής αγωγής του Thomas Arnold, το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στην ένταξη του αθλητισμού στα σχολεία της Γαλλίας.

Παράλληλα, ως ιστορικός και διανοούμενος, θαύμαζε την αρχαία Ελλάδα και ενέταξε στο όραμα του την ιδέα του αθηναϊκού γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό αυτό σύστημα της αρχαίας Αθήνας ήταν δομημένω πάνω στην ένοια της ισοροπίας μεταξύ πνεύματος και σώματος με έμφαση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην άθληση των σπουδαστών.

Η ίδρυση της ΔΟΕ και ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων

Η εξέλιξη αυτής του της προσπάθειας ήταν να του γεννηθεί η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μία σύγχρονη αθλητική διοργάνωση διεθνούς επιπέδου.

Ήταν Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (USFSA) όταν το 1894 στο διεθνές συνέδριο για τη διάδοση και μελέτη του φιλαθλητισμού, που έγινε στη Σορβώνη με τη συμμετοχή 14 χωρών, αποφασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία και θα αναλάμβανε την αναβίωση και τέλεση των σύγρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η πρώτη διοργάνωση

Η πρώτη διοργάνωση αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα και πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ ορίστηκε ο Δημήτριος Βικέλας. Για τη διοργάνωση, διενεργήθηκε έρανος και με την υποστήριξη του εθνικού ευεργέτη της Ελλάδας, το 1985 αναστηλώθηκε το “Καλλιμάρμαρο Στάδιο του Περικλή.

Το 1896 οι πρώτοι σύγρχονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν γεγονός και είχαν διάρκεια 8 ημερών. Αμέσως μετά, ο Πιερ ντε Κουπερτέν τοποθετήθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, παίρνοντας τη θέση από τον Δ. Βικέλα, παραμένοντας έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Αμέσως μετά, το 1925, την προεδρία ανέλαβε ο Βέλγος Henri de Baillet-Latour.

Ο ίδιος έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο λογοτεχνίας, για το ποίημά του Ode to Sport (“Ωδή στον Αθλητισμό”).

Η υστεροφημία του

Αναμφισβήτητα και δικαίως, ο Πιερ ντε Κουπερντέν έχει κερδίσει την καταξίωση καιτον θαυμασμό από το σύνολο του φιλαθλητικού κόσμου.

Η ΔΟΕ καθιέρωσε προς τιμήν του το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ένα βραβείο που θεωρείται το υπέρτατο βραβείο τιμής για τους αθλητές που υποστηρίζουν εμπράκτως το πνεύμα της αθλητικής διοργάνωσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1913 σχεδιάσε τη Ολυμπιακή Σημαία με τους πέντε συμπλεκόμενους κύκλους που συμβολίζουν τις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία

Το 1894 είχε προτείνει το σλόγκαν των Ολυμπιακών Αγώνων, Citius, Altius, Fortius (Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα ) το οποίο υιοθετήθήκε ως επίσημο το 1924.

Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν πέθανε από καρδιακή προσβολή στη Γενεύη της Ελβετίας, στις 2 Σεπτεμβρίου 1937.

Μετά τον θάνατό του και κατόπιν επιθυμίας του, η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και τάφηκε σε επιτύμβια στήλη που φέρει την ονομασία Μνημείο Ντε Κουμπερτέν

Οι θαυμαστές του

Το 1976 ο Σοβιετικός αστρονόμος Nikolai Stepanovich Chernykh ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη τον οποίο ονόμασε 2190 Κουμπερτέν.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ είναι στον αριθμό 4549 της Λεωφόρου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Είναι και το μοναδικό Ολυμπιακό Στάδιο στον κόσμο που βρίσκεται σε δρόμο με το όνομα του Κουμπερτέν.

Επίσης δυο σχολεία στο Μόντρεαλ του Καναδά , φέρουν το όνομα του Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Το 2007, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν μπήκε στην Λεωφόρο της Δόξας, IRB Hall of Fame για τις υπηρεσίες του στο ράγκμπι.

σχετικα αρθρα

Leave a Comment

Leave a review