PressDay: 1939 – Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία & ξεκινάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Ήταν αυγή της 1ης Σεπτέμβρη 1939. Η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία, αιφνιδιάζοντας τους συμμάχους της Γαλλία και Βρετανία. Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Σεπτέμβρη οι δύο χώρες κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

Σύντομα η ανθρωπότητα χωρίστηκε στα δύο, με δύο σχεδόν ισοδύναμες στρατιωτικές μηχανές: τους Συμμάχους με επικεφαλείς τις ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και τις δυνάμεις του Άξονα με τη συμμαχία Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας.

Ήταν ο εκτενέστερος γεωγραφικά και δαπανηρότερος σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες, διέθεσαν όλες τις οικονομικές, βιομηχανικές και επιστημονικές δυνατότητες τους σε αυτή την παγκόσμια σύρραξη.

Τα εγκλήματα πολέμου

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν και ο πιο σαδιστικός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι ναζιστικές δυνάμεις διέπραξαν μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου, όπως μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών και πολιτών. Όμως θα μείνει για πάντα στην Ιστορία η προσπάθεια τους να εξαλείψουν ολοσχερώς τους ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής.Το γνωστό Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίστηκε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με τους στρατιώτες του Χίτλερ να δολοφονούν συνολικά περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καταγράφηκε όμως και από τη μεριά των Συμμάχων. Η ρίψη ατομικών βομβών, από βομβαρδιστικά αεροπλάνα των Η.Π.Α, στις δύο πόλεις της Ιαπωνίας, Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ως αντίποινα για τη συμμαχία τους με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία.

Οι Γερμανοί κατακτητές απομυζούσαν κάθε πηγή πλούτου από τις κατακτημένες χώρες, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο λαός τους από την πείνα και τον λιμό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο των αριθμό των θανάτων αυτού του πολέμου.

Στις 30 Απριλίου του 1945, καθώς ο Κόκκινος Στρατός έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία, ο Χίτλερ αυτοκτονεί. Οι επιζώντες διάδοχοί παραδίδονται και στις 9 Μαΐου 1945, υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται.

Η Ιαπωνία

Στο μεταξύ, η σκληροπυρηνική στρατιωτική ηγεσία της Ιαπωνίας, αρνείται κάθε είδους παράδοση και οι εντολές προς το στράτευμα τους είναι μάχη μέχρις εσχάτων και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά στα Αμερικανικά στρατεύματα. Μπροστά στο φόβο των χιλιάδων νεκρών, οι Αμερικανοί, υπό τον Πτέραρχο Κέρτις Λε Μαίη, έστειλαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-29 και έκαψαν την Ιαπωνία εκ βάθρων. Μόνο μεταξύ 9-10 Μαΐου 1945 στο Τόκιο χάθηκαν 100.000 άτομα μέσα σε μία πύρινη κόλαση. Ο Αυτοκράτορας Χιροχίτο αρχίζει να βλέπει ότι η ήττα είναι αναπόφευκτη. Προσπαθεί να έρθει σε μυστική συμφωνία με τους Αμερικανούς. Κίνηση που αποβαίνει άκαρπη καθώς οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να ετοιμάζουν τα στρατεύματα τους για άμυνα με κάθε κόστος, μέχρι το θάνατο.

Οι ατομικές βόμβες

Η απόφαση των ΗΠΑ σκληρή. Ο πρόεδρος  Χάρρυ Τρούμαν, εγκρίνει τη χρησιμοποίηση του νέου τους υπερόπλου κατά της Ιαπωνίας: της Ατομικής Βόμβας. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες ακόμα και από τους επιστήμονες που την κατασκεύασαν. Αλλά ο Τρούμαν, στοχεύει σε κίνηση εντυπωσιασμού απέναντι στον “κόκκινο” ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, οι πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, βομβαρδίζονται με δύο ατομικές βόμβες: Οι δύο πόλεις σχεδόν αφανίστηκαν από τον χάρτη και η καταγραφή δείχνει 240.000 νεκρούς και αμέτρητο αριθμό τραυματιών τόσο από τις εκρήξεις όσο και από την έκθεση των κατοίκων στην πέρα από κάθε όριο ραδιενεργή ακτινοβολία.

Επίσημα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, έληξε 6 χρόνια μετά την έναρξή του, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, με την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης και της Ιαπωνίας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται από 50 έως 85 εκατομμύρια.

Ήταν η πιο θανατηφόρα πολεμική σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία.

σχετικα αρθρα

Leave a review