Image default

PressDay: 1940 – Με ένα ηχηρό ΟΧΙ, η Ελλάδα αντιστέκεται

Ήταν περίπου 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 όταν ο Ιταλός Πρέσβης χτύπησε την πόρτα της οικίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, για να παραδώσει ιδιοχείρως το μήνυμα-τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα στρατηγικά σημεία εντός του Ελληνικού εδάφους όπως λιμάνια, αεροδρόμια κλπ., ώστε να διευκολύνει τη μετάβαση των στρατευμάτων του στην Αφρική.

Ο Μεταξάς, αφού διάβασε το μήνυμα, απάντησε στον Ιταλό Πρέσβη στην επίσημη διπλωματική γλώσσα με την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», που σημαίνει: 

“Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο”

Ένα σταθερό και αδιαπραγματεύσιμο ΟΧΙ ήταν η απάντηση στις προσπάθειες του πρέσβη να μεταπείσει τον Ιωάννη Μεταξά.

O Ιταλός Πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, περιγράφει τη σκηνή:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: “Αυτό σημαίνει πόλεμο”.

Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος…,

ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ!

Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ο Ιταλικός στρατός ξεκίνησε αιφνιδιαστική εισβολή στην Ήπειρο. Η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής.

Στις 28 Οκτωβρίου 1941 εν μέσω κατοχής,πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός του ΟΧΙ, στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλίες από τους φοιτητές. Την προηγούμενη ημέρα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, μίλησε για το ΟΧΙ και δήλωσε ότι αρνείται να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. 

Την επόμενη χρονιά στις 28 Οκτωβρίου 1941, οι Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, που είχαν τότε ακόμα στην εποπτεία τους την Ελλάδα, δεν παρενέβησαν.Την ίδια ημέρα στον Πειραιά έγιναν μικρές συγκεντρώσεις, όπου ένας ομιλητής ανέβαινε σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και διαλύονταν αμέσως για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Αντίστοιχες εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στις 28 Οκτωβρίου 1943 η επέτειος γιορτάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, στην πλατεία Κοτζιά, σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη που ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας. Όμως η Ελλάδα είχε περάσει στην κατοχή των Γερμανών. Η Γερμανική περίπολος συνέλαβε περίπου είκοσι άτομα και υποχρέωσαν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ. Οι συλληφθέντες εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάποιοι εκ των οποίων δεν επέστρεψαν…

Ο επίσημος εορτασμός και η παρέλαση

Στις 28 Οκτωβρίου 1944, στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα, καθιερώνεται επίσημα ο εορτασμός της επειτείου του ΟΧΙ.

Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, στάθηκε στο βάρθρο των επισήμων για να αποδώσει φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές, παρακολουθώντας την πρώτη παρέλλαση των ελεύθερων ελληνικών στρατευμάτων.

Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας , με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Ο εορτασμός συμπίπτει με την απελευθέρωση της πόλης στον τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο αλλά και με τη μνήμη του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

σχετικα αρθρα

Leave a Comment

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές