PressDay: 1998- Ιδρύεται η Google. H διασημότερη μηχανή αναζήτησης στον πλανήτη

Δύο νέα παιδιά, δύο συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, έχουν σαν όραμα να συγκεντρώσουν σε μία παγκόσμια “βιβλιοθήκη” όλες τις πληροφορίες του πλανήτη.

Η ευκαιρία τους δόθηκε το 1996, όταν έκαναν το διδακτορικό τους. Αποφάσισαν το ερευνητικό τους έργο να είναι μία μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό, που θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να είναι διαθέσιμες σε κάθε χρήστη, όπου κι αν βρίσκεται.

Με συναρμολογημένα εξαρτήματα από παλιούς υπολογιστές, ξεκίνησε μέσα από τους φοιτητικούς κοιτώνες των δύο σπουδαστών. Αρχικά η η Google λειτουργούσε σαν σελίδα μέσα από τον ιστότοπο του Στάνφορντ. Σύντομα όμως ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που επεξεργαζόταν άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στις υποδομές του Πανεπιστημίου.

Οι δύο φίλοι νοίκιασαν ένα γκαράζ και εγκαταστάθηκαν εκ νέου. Η επιτυχία του επιτεύγματος τους ήταν εντυπωσιακή και έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο δολάρια από επενδυτές και φίλους.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, οι δυο τους, ίδρυσαν την εταιρία Google INC.

Σήμερα τα γραφεία της Google LLC, βρίσκονται στο στο Μάουνταιν Βιού της Καλιφόρνια. Είναι τα Γκούγκλπλεξ  και είναι από τα πιο αξιοζήλευτα στον κόσμο. Σε ένα απίστευτα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον διακοσμημένο με τα χρώματα της Google, οι ιδρυτές έχουν προβλέψει όλες τις ανάγκες των εργαζομένων όπως τακτικά διαλείμματα, χώρους ψυχαγωγίας ακόμα και παιδότοπους για τους εργαζόμενους γονείς. Τον Νοέμβριο του 2014, η Google κατέγραφε πάνω από 70 γραφεία σε περισσότερες από 41 χώρες, διακοσμημένα και οργανωμένα με την ίδια φιλοσοφία.

Η Google είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο NASDAQ, ως θυγατρική της εταιρίας Alphabet Inc, η οποία επίσης ανήκει στους Πέιτζ και Μπριν. Απαριθμεί έναν σημαντικό αριθμό διαδικτυακών προϊόντων, διατηρώντας σχεδόν πάντα την πρωτοπορία της, διαθέτοντας στο κοινό απολύτως αναγκαία και εύχρηστα εργαλεία όπως το Google Maps, που όχι μόνο λειτουργεί ως απλός χάρτης ανεύρεσης διαδρομής αλλά μπορεί κάποιος να “βαδίσει” στην κυριολεξία μέσα στις γειτονιές με το street view.

Οι 10 “εντολές” της Google

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Οι ιδρυτές της, εφάρμοσαν τη ζεν φιλοσοφία τους μέσα στην εταιρεία τους εταιρεία τους, οργανώνοντας την σε 10 “εντολές” που τηρούν οι ίδιοι και μεταλαμπαδίδουν στους εργαζόμενους τους :

  1. Αφοσίωση στον χρήστη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.
  2. Είναι καλύτερο να κάνεις ένα πράγμα πραγματικά πολύ καλά.
  3. Το γρήγορο είναι καλύτερο από το αργό.
  4. Η δημοκρατία στο διαδίκτυο λειτουργεί.
  5. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε στο γραφείο σας, για να πάρετε μια απάντηση.
  6. Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα χωρίς να κάνετε κακό.
  7. Πάντα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω.
  8. Η ανάγκη για πληροφορίες ξεπερνάει όλα τα σύνορα.
  9. Μπορείτε να είστε σοβαροί και χωρίς κοστούμι.
  10. Το τέλειο από μόνο του δεν είναι αρκετά καλό.

Google it”, “Go Google”, “googlingείναι οι νέοι όροι του Αγγλικού λεξικού που πλέον είναι ταυτόσημοι με την έννοια του “αναζητώ μια πληροφορία”.

Ένα από τα trends της Google η τροποποίηση του λογότυπου της ανάλογα με κάποια επέτειο, μεγάλη γιορτή, παγκόσμια ημέρα , κοινωνικό μήνυμα ή κάποιο αφιέρωμα, πολλές φορές προσαρμοσμένο σε τοπικό επίπεδο ανά χώρα.

Χαρακτηριστική για τη φιλοσοφία της εταιρίας και την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα γραφεία της, είναι και η ταινία που κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά με τίτλο “Οι καταφερτζήδες” το 2013 με πρωταγωνιστές τους Vince Voughn και Owen Wilson, η οποία γυρίστηκε μέσα στα googleplex.

Go Google…

σχετικα αρθρα

Leave a review