PressDay: 1999 – Σεισμός 5,9 Ρίχτερ πλήττει την Αθήνα. 143 νεκροί, 2.000 τραυματίες, 50.000 άστεγοι

7 Σεπτεμβρίου 1999. Ώρα 14:56:50. 4 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας νιώθουν τη γη να σείεται. Αμέσως επικράτησε πανικός. Άπαντες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε και οι τηλεπικοινωνίες νέκρωσαν από τον τεράστιο ταυτόχρονο όγκο τηλεφωνημάτων. Όσοι ήταν μακριά προσπάθησαν να φτάσουν στα σπίτια τους, να δουν τους δικούς τους.Οι δρόμοι μπλόκαραν μοιάζοντας με ένα απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Πολλοί παράτησαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου προσπαθώντας να φτάσουν στο σπίτι τους με τα πόδια. Η αγωνία για τους ανθρώπους τους είχε φτάσει στο κόκκινο.

Σύντομα τα Δελτία Ειδήσεων άρχισαν να μεταδίδουν τη δυσάρεστη είδηση: Σεισμός 5,9 ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στο Μενίδι και την Πάρνηθα, ταρακούνησε για 15 δευτερόλεπτα την πρωτεύουσα, ισοπεδώνοντας δεκάδες κτήρια στην Αθήνα. Δυστυχώς, όχι χωρίς θύματα.

Ο απολογισμός: 143 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και περίπου 100.000 οι άστεγοι.

Ήταν ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα.

Αμέτρητος ο κατάλογος των θυμάτων. Ιστορίες απέραντης θλίψης.

Το έργο των διασωστών φάνηκε από την αρχή ότι θα είναι τρομερά δύσκολο. Κάτω από κατεστραμμένα κτήρια καταγράφηκαν μερικές από τις πιο συγκινητικές ιστορίες διάσωσης αλλά και πολλές ιστορίες απέραντης θλίψης…

Μνημείο για τους 39 νεκρούς της Ρικομέξ-Εστίας Εμπορικής. Η επιτύμβια στήλη αποκαλείται «Το μνημείο του αίσχους».

Ρικομέξ, Μενίδι. Το εξαώροφο κτίριο της εταιρίας κατέρρευσε εγκλωβίζοντας πολλούς εργαζόμενους. Μέσα στα συντρίμμια 39 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Ανάμεσα στα θύματα, δύο έγκυες γυναίκες. Η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση το 2004.

Οικοδομή στη Ν. Φιλαδέλφεια. 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια.

Εργοστάσιο ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ, πέθαναν 3 γυναίκες

Εργοστάσιο FARAN, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση Πέθαναν 16 άνθρωποι, ενώ πυροσβέστες ανέσυραν ζωντανά 2 μικρά παιδιά στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους.

Εργοστάσιο Φουρλής, 6 εργαζόμενοι, έχασαν τη ζωή τους

Εργοστάσιο ΒΙΟΚΥΤ, 6 νεκροί…

… και πολλοί ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα ερείπια εκείνης της ημέρας.

Αλληλεγγύη

Συγκινητική ήταν η παρουσία Τούρκων διασωστών. Η Τουρκική αποστολή ήταν η πρώτη που κατέφθασε στην Αθήνα, ανταποδίδοντας τη βοήθεια των Ελλήνων στον σεισμό που είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες νωρίτερα στη Νικομήδεια. Η αλληλεγγύη των σωστικών ομάδων των δύο χωρών, έδωσε μία ανθρώπινη διάσταση στις επί δεκαετίες διαταραγμένη σχέση των δύο λαών, εγείροντας συζητήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών».

Από τις προσπάθειες όλων των ομάδων, υπολογίζεται ότι διασώθηκαν 85 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες υπολογίστηκαν στους 2.000.

Τα αίτια της καταστροφής

Οι κακοτεχνίες ήταν η κύρια αιτία για τις περίπου 50.000 οικοδομές που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχαιολογικά μνημεία όπως η Ακρόπολη αλλά και παλιά σπίτια του ’20 χτισμένα με πλίθρες είχαν μείνει αλώβητα, ενώ σύγχρονες κατασκευές παρέσυραν στο θάνατο αθώες ψυχές.

Ειδικότερα για τη Ρικομέξ, οι ιδιοκτήτες είχαν επεκτείνει το εργοστάσιο, υψώνοντας 6αόροφο κτίριο κυριολεκτικά πάνω στα σαθρά χώματα της κοίτης του ρέματος της Χελιδονούς, στα σύνορα των δήμων Αχαρνών – Κηφισιάς.

Οι ζημιές συνολικά υπολογίστηκαν περίπου στα σε 3 δις δολάρια ΗΠΑ. 

Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΟΔΕ άρχισαν από την επόμενη κιόλας ημέρα την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας 110 κτίρια που κατέρρευσαν, 5.222 που κρίθηκαν κατεδαφιστέα και 38.165 χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα. Ανάμεσα στα κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα ήταν και το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συνολικά ζημιές υπέστησαν περί τα 70.000 σπίτια.

50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Η πολιτεία έστησε πρόχειρους καταυλισμούς για την προσωρινή στέγαση των αστέγων. Παρέμειναν να χρησιμοποιούνται ακόμα και 10 χρόνια μετά.

Οι ευθύνες που δεν αποδόθηκαν και οι πενιχρές αποζημιώσεις

Ρικομέξ: και οι 33 κατηγορούμενοι για την κατάρρευση του εργοστασίου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. Μερικοί από τους συγγενείς των θυμάτων αποζημιώθηκαν, με μία εξευτελιστική διαβάθμιση για την άξια της ανθρώπινης ζωής : 17.000 € για νεκρό αδελφό, 30.000 € για νεκρό γονιό και 40.000 € για κάθε νεκρό παιδί. Έντεκα χρόνια μετά, το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταβίβασε τις ευθύνες στη Νομαρχία για ελλιπείς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου, επιβάλλοντας αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων ύψους 18 εκατομμυρίων €. Το  2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την καταβολή 13 εκατομμυρίων € από τους πόρους της περιφέρειας.

Για την κατάρρευση πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφια, κατηγορήθηκαν τεχνικοί εκπρόσωποι του DIA και του Continent, οι οποίοι αθωώθηκαν σε α΄ βαθμό.

Ο ιδιοκτήτης της ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ, κρίθηκε ένοχος σε α΄ βαθμό για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών, αλλά πέθανε πριν αυτή επιβληθεί.

Εργοστάσιο Faran, οι τέσσερις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση, τα αδικήματα παραγράφηκαν.

Εργοστάσιο Φουρλής. Ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός διώχθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Η δίωξη παύθηκε το 2001 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών…

σχετικα αρθρα

Leave a Comment

Leave a review