PressDay: 2001- Οι “Δίδυμοι Πύργοι” καταρρέουν από τρομοκρατική επίθεση

11 Σεπτεμβρίου 2001, ώρα  8:46:40 π.μ. Ένας απίστευτος κρότος ταράζει ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης. Ένα Boeing 767-223, της πτήσης 11 της American Airlines συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Και ενώ όλοι, θεατές και Αρχές είναι ακόμα σαστισμένοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη, ένα δεύτερο αεροπλάνο, η πτήση 175 της United. Airlines συντρίβεται πάνω στον Νότιο Πύργο. Σε ζωντανή σύνδεση όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου, μεταδίδουν την πρόσκρουση .

Μισή ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροπλάνο συνθλίβεται στο Πεντάγωνο, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

Ένα τέταρτο αεροπλάνο συντρίβεται στο έδαφος σε ανοικτή περιοχή της Πενσυλβάνια. Το μόνο που οι αεροπειρατές έχασαν τον στόχο τους, καθώς εκτιμάται ότι κατευθυνόταν είτε στον Λευκό Οίκο ή στο Καπιτώλιο. Εκτιμάται ότι οι επιβάτες προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το πιλοτήριο και οι τρομοκράτες αποφάσισαν να το ρίξουν σε κενό χώρο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας δίνει εντολή και κλείνουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ παγώνει. Στη Νέα Υόρκη κλείνουν επιπλέον τα λιμάνια, οι γέφυρες και τα τούνελ.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

Ο απολογισμός

Μέσα σε λίγα λεπτά οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, σκορπώντας τον πανικό αλλά και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που σκέπασε πολλά οικοδομικά τετράγωνα.

Από τις επιθέσεις, συνολικά περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους οι 19 αεροπειρατές και οι επιβάτες των αεροσκαφών. Πάνω από 25.000 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ οι υλικές ζημιές να ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλές είναι και οι ιστορίες πυροσβεστών και αστυνομικών που δηλητηριάστηκαν από τα επιβλαβή αέρια που προκλήθηκαν από την καύση των υλικών των δύο κτιρίων.

Για πολλά χρόνια περίπου 75.000 άνθρωποι πάλευαν να αντιμετωπίσουν σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους πολλοί πυροσβέστες και αστυνομικοί που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 37.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί, διασώστες και εθελοντές. Από αυτούς, 2.518 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο…

Οι τρομοκράτες

Ισλαμιστές τρομοκράτες, της γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα υπό τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν,  σε μια πολύ καλά συντονισμένη επιχείρηση, κατέλαβαν τα αεροσκάφη στα οποία είχαν επιβιβαστεί σαν επιβάτες. Λίγο μετά την απογείωση, κατέλαβαν τα πιλοτήρια και κατεύθυναν τα αεροπλάνα στους στόχους τους. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωση του Αλ Γκάιντα ορκισμένοι εχθροί των ΗΠΑ, καταζητούταν ήδη για προηγούμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων.

Αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων ήταν η απόφαση των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πολεμικές επιθέσεις ενάντια στο Αφγανιστάν σχεδόν έναν μήνα αργότερα και στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατάφερε να ξεφύγει και εξαπολύθηκε εναντίων του ανθρωποκυνηγητό που κράτησε μέχρι το 2011. Εντοπίστηκε τελικά στο κρησφύγετο του, στο Πακιστάν και εκτελέστηκε επιτόπου από Αμερικανούς καταδρομείς.

Τα νέα δεδομένα

Από εκείνη την ημέρα πολλά άλλαξαν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο. 

Τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου εντάθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με πολλαπλούς ελέγχους σε έγγραφα, αποσκευές αλλά και σωματική έρευνα μέσω ανιχνευτών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριων των ΗΠΑ ανέλαβαν ρόλο “προστάτη” των Αμερικανών. Ο προϋπολογισμός του κράτους υπερπολαπλασιάστηκε για περισσότερες παρακολουθήσεις και παντός είδους διεθνείς πληροφορίες.

Το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου

Το 2014, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δακρυσμένος εγκαινιάζει το υπόγειο Μουσείο Μμήμης στα θεμέλια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οι Αμερικανοί τιμούν τα θύματα της επίθεσης και διατηρούν νωπές τις μνήμες, με ένα μουσείο.

Το Εθνικό Μουσείο Μνήμης 11ης Σεπτεμβρίου είναι τόπος μνήμης για όσους έζησαν την πολύνεκρη τραγωδία αλλά και όσους θέλουν μάθουν.

23 μέτρα κάτω από το έδαφος, το μουσείο φιλοξενεί 10.000 εκθέματα και 23.000 φωτογραφίες. ΄Ένα κατεστραμμένο πυροσβεστικό όχημα, κράνη πυροσβεστών και αστυνομικών και δυο τεράστιες χαλύβδινες κολώνες που ήταν στην πρόσοψη των Δίδυμων Πύργων.

Συγκλονιστικές είναι οι λίμνες της μνήμης με τα ονόματα των θυμάτων.


11 Σεπτεμβρίου – Ημερολόγιο Συμβάντων

Από : https://el.wikipedia.org

Γεγονότα

Γεννήσεις

Θάνατοι

σχετικα αρθρα

Leave a review