STOP COVID19

Γιατί πάλι lockdown;

‘Ίσως για κάποιους να ήταν έκπληξη η απόφαση των αρχών για νέο ολικό lockdown. Ίσως παρά τα καθημερινώς αυξανόμενα κρούσματα να εθελοτυφλούσαμε και να πιστεύαμε πως όλα πάνε καλά.

Προφανώς μετά το περσινό σοκ με την εμφάνιση της πανδημίας, αποφασίσαμε μέσα μας να το ξεπεράσουμε και να υποκρινόμαστε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό ήταν και η μεγάλη μας παγίδα. Τα φαινόμενα “ανυπακοής” απέναντι στις φωνές των επιστημόνων που μας έλεγαν να φοράμε τη μάσκα μας, να πλένουμε τα χέρια μας, να κρατάμε αποστάσεις, να μην κυκλοφορούμε σε πολυκοσμία άσκοπα, να προσέχουμε τους μεγαλύτερους και τους ασθενέστερους, ήταν καθημερινά.

Ο πλανήτης νοσεί.

Τα παγκόσμια στοιχεία, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα της Google, θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους:

49.968.373 συνολικά κρούσματα παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας

6.963.625 νέα κρούσματα τις τελευταίες 15 ημέρες (24/10-6/11/20)

1.252.427 συνολικά οι θάνατοι από τον ιό…

Μέσα σε αυτό τον παγκόσμιο χάρτη θανάτου, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει.

Πηγή: news.google.com

Αθήνα, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, οδός Πανεπιστημίου

Θα αντέξει η οικονομία;

Πολλά είναι και πάλι τα σενάρια αν θα ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, αν θα πάει σερί μέχρι τον Μάιο, και η μεγαλύτερη ανησυχία όλων είναι αν θα αντέξει η οικονομία ένα ακόμα μακροχρόνιο καθολικό lockdown. Όχι δεν θα αντέξει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Και αυτή η κρίση – όπως και η οικονομική κρίση του 2010 – χτυπάει κυρίως τη μεσαία τάξη, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις που δεν είχαν “απόθεμα” για να αντέξουν να μένουν με μηδέν έσοδα ενώ τα έξοδα τρέχουν πιθανότατα θα κλείσουν.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες στρατιές ανέργων ή ημιαπασχολούμενων των οποίων τα έσοδα δεν φτάνουν ούτε για τα αναγκαία. Πράγμα που σημαίνει ότι και μετά τη λήξη της καραντίνας, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Το 2010 οι συνταξιούχοι παρά τις περικοπές τους στήριζαν όλη την οικογένεια με τις μικρές τους συντάξεις. Το 2020 οι συνταξιούχοι πεθαίνουν από τον κορονοϊό…

Αυτή η καραντίνα έπρεπε να γίνει

και πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Είναι από τα λίγα κοινωνικο-οικονομικά φαινόμενα που δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να ρίξουμε τις ευθύνες “στο κράτος, στις κυβερνήσεις, στην πολιτεία” ή οπουδήποτε αλλού.

Για να μη θρηνούμε θύματα, φίλους και συγγενείς, που θα μπορούσαν να μην είχαν νοσήσει αν είμασταν πιο προσεκτικοί.

Για να μην θρηνούμε για νέους νεόπτωχους και διαλυμένη οικονομία.

Για να μην χτυπήσει ο ιός την πόρτα μας

Αυτή τη φορά η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας…

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές